Vers vlees, krokante of geperste brokken?

Een gezonde darmflora is één van de belangrijkste pijlers onder de totale gezondheid van jouw hond. Is de darmflora uit evenwicht of te schraal dan liggen gezondheidsproblemen op de loer. Huidproblemen, vachtproblemen, darmproblemen of voedselallergieën bij honden vinden heel vaak net als bij mensen hun oorsprong in een verstoring van de darmflora. Ik ben fan van vers vlees. Hierin zitten namelijk alle goede darmbacteriën, mineralen en vitamines die een darmflora van een hond nodig heeft. Een goede afwisseling tussen vers en brok is van essentieel belang bij de opgroeiende maar ook bij de ouder wordende hond. Ook is het van belang om tijdens én na elke antibioticakuur en darminfectie de hond een aantal dagen vers vlees (op basis van ongewassen vuile, pure groene runderpens) te geven. De darmflora kan zich dan op een natuurlijke manier herstellen. 

Brokken:

Het verschil ligt hem in de temperatuur van bereiden. Geperste brok wordt bereid op een temperatuur tot 75 graden. Het bereidingsproces van krokante brokken is dat deze verhit wordt tot 100 graden, als het ware gebakken. Belangrijk om te weten is dat verschillende bacteriën en vitamines o.a. de B-vitamines niet tegen hitte kunnen.

Een leuke test om te doen is een kopje water vullen met krokante brok en nog 1 met geperste brokken. Het ene drijft en het andere zinkt, dat gebeurt in de maag ook. Ik heb het met Proplan en Farmfood getest

Deze afbeelding laat duidelijk zien wat de verschillen zijn. Naast het gegeven dat een geperste brok ook veel minder gaat zweven in de maag, is dit langzame oplossen één van de belangrijkste redenen waarom bij goede geperste brokken de kans op een maagkanteling oftewel maagtorsies duidelijk geringer is dan bij geëxtrudeerde brokken. Het is daarom ook erg belangrijk dat geperste brok niet gemengd wordt met een geëxtrudeerde hondenbrok.

In tegenstelling tot een geëxtrudeerde krokante brok kunt je bijv. Farm Food HE wél mengen met vers vlees/barf.