Geschiedenis

De riesenschnauzer is afkomstig uit Beieren in Duitsland en is ontstaan in de achttiende eeuw. Het ras is het resultaat van een kruising tussen de standaard schnauzer, zwarte deense dog en vlaamse koehond (bouvier). Deze kruising resulteerde in een grote hond die geschikt was voor het bewaken van boerderijen en het hoeden van vee. Na de Eerste Wereldoorlog nam de belangstelling voor het ras toe en verplaatste het ook naar dorpen en steden, waar hij werd gebruikt voor het bewaken van winkels en door de politie en het leger. In de jaren 1960 werd het ras ook in Amerika populair. De riesenschnauzer wordt nog altijd gebruikt als politiehond, door het leger en als speur- en reddingshond.

Gedrag

De riesenschnauzer (Schnauze betekent snuit in het Duits) is de ultieme werkhond, die kalm en trouw is naar zijn gezinsleden. Omdat deze hond is gefokt om te werken heeft hij veel mentale uitdaging nodig om gelukkig te zijn, al is hij tevreden wanneer hij bij zijn gezin kan zijn. Ze moeten van jongs af aan leren dat u (en de rest van het gezin) de baas bent om te voorkomen dat zij deze rol gaan vervullen. Ze zijn beschermend over hun huis en van nature op hun hoede rond onbekenden. Het is belangrijk dat u veel mensen bij u thuis uitnodigt wanneer uw hond nog een puppy is, zodat hij kan leren dat u het goed vindt dat er mensen het huis binnenkomen. Als ze zijn opgegroeid met andere honden (en katten), dan zullen ze doorgaans harmonieus met hen samenleven. Omdat ze ook zijn gefokt om ongedierte te vangen zijn ze echter niet te vertrouwen met knaagdieren. Het is een stil ras dat alleen blaft als daar een reden voor is.

Schnauzers zijn zeer slim en hebben een actief brein. Ze leren snel en hebben een consequente en ferme opvoeding nodig. Het is een groot ras en het is van belang dat u uw hond leert dat hij u niet omver mag trekken als hij iets ziet waar hij achteraan wil. Ze leren makkelijk nieuwe dingen aan en onthouden het, al betekent dit niet dat zij uw commando’s direct blindelings zullen opvolgen. Ze hebben een eigenwijze en onafhankelijke kant en zullen soms hun en ook uw grenzen opzoeken. Puppy-cursus en cursussen voor volwassen honden zijn aanbevolen. Als u niet voldoende tijd aan de training besteedt, zal de schnauzer hier gebruik van maken. Dagelijkse training is van belang om ze in het gareel te houden.

Riesenschnauzers vinden het fijn om rond te snuffelen. Ze kunnen eindeloos wandelen en rondrennen zonder vermoeid te raken, al zorgen een aantal stevige wandelingen per dag ervoor dat ze gelukkig en gezond blijven. Spelen in de tuin of spelen met een frisbee kan een wandeling per dag vervangen. Onvoldoende beweging zorgt er echter voor dat de riesenschnauzer, die zich snel verveelt. Het zijn goede hardloopmaatjes, die ook kunnen uitblinken in shows, agility en obedience en zeer geschikt voor geleide of diensthond.

Om hun vacht in goede conditie te houden moet deze wekelijks worden verzorgd. Hun baard/snuit heeft de neiging nat te worden en moet dus met regelmaat geborsteld. Showhonden moeten elke vier weken worden ontwolt, en bijgeplukt.

Gezondheid

Riesenschnauzers kunnen te maken krijgen met heupdysplasie en oogafwijkingen. Met 18 maanden is een HD-onderzoekmogelijk, en jaarlijks de ECVO ogentest aan te bevelen.

Karakter

De riesenschnauzer heeft een speels en moedig karakter. Riesenschnauzers zijn krachtig en energiek waardoor ze onstuimig kunnen zijn in gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn waaks en beschermend over hun gezin waardoor het goede waakhonden zijn, al houdt dit ook in dat ze de neiging hebben onvriendelijk te zijn naar onbekenden. Het is van belang dat u tijdens het trainen laat zien dat u zijn baasje bent, zodat deze karakteristieke hond u zal respecteren.

Onze ries Freya heeft een vrouwelijke uitstraling. Gestrekt hoofd. Mooie vierkante bouw met sterke rechte rug. Royale hoeking achter. Sterke beweging en gangwerk met schwung. Rastypisch temperament. Freya is een teefje die altijd bij je aan de voeten ligt en je overal volgt . Ze zal voor je door het vuur gaan. Ook is ze nieuwsgierig, en is graag aan het werk voor haar baas. Spelen en aandacht krijgen is haar nooit genoeg. Als pup was ze erg expressief en enthousiast maar ook zeer aanhankelijk.

Kortom het is met name ook een fantastische gezinshond. Zodra hij weet dat jij hem het vertrouwen geeft , dan zal hij onvoorwaardelijke liefde tonen, kun je niet anders van van hem houden.